Landelijke Gilden Vissenaken

Dinsdag 17 maart 2015

Den Grooten Oorlog


In het kader van de herdenking van WO1 organiseert Landelijke Gilde Vissenaken haar jaarlijkse thema-avond opnieuw met een lezing over een bijzonder verhaal dat zich afspeelde tijdens deze oorlogsjaren.

Reizigers door de Grote Oorlog vertelt het verhaal van vrijgevochten Belgen die ten oorlog trekken. De lezer treedt in de voetsporen van Marcel Thiry, Julien Lahaut, worstelkampioen Constant le Marin en andere markante korpsleden.

In deze lezing reconstrueren August Thiry en Dirk Van Cleemput het avontuurlijke relaas van het eerste pantserkorps ter wereld: het ACM (Autos-Canons-Mitrailleuses), dat bestond uit 400 Belgische vrijwilligers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog streed het ACM aan de IJzer en het Oostfront, om na de Russische revolutie in China en de VS te belanden. Deze reis wordt verteld aan de hand van talloze brieven, memoires, en militaire en diplomatieke rapporten. Met veel zin voor detail gaan de auteurs in op de onderlinge spanningen, de invloed van de revolutie op de hierarchie in eigen rangen, de gevaren en ontberingen in een genadeloos klimaat enz. Dat alles wordt steeds gerelateerd aan de globale geschiedenis, en af en toe wordt ingezoomd op enkele kleurrijke soldaten of officieren.

Programma

> Terug naar het programma-overzicht <


Schrijf in voor de Nieuwsbrief van Vissenaken

Activiteiten
in/rond Vissenaken

webhosting-------
.

 

Welkom op de webstek van Vissenaken. Hier vind je heel veel over deze deelgemeente van Tienen... heb jij nog iets? Klik hier...