De geschiedenis van de Slumme(n)...

Het begon allemaal op het einde van vorig millennium n.a.v. de opvoering van het verhaal van Sint-Maarten in de Sint-Maartenskerk ter gelegenheid van de Sint-Maartenshappening in november 1998, georganiseerd door de BGJG Vissenaken.

Een klein groepje enthousiastelingen, gestimuleerd door Pater Jan Moriaux, besliste na de Sint-Maartenvoorstelling om een toneelvereniging op te richten met als naam 'Welle(n) de Slumme(n) van Vessenake'. De voorstellingen zouden kunnen doorgaan in de pas gerenoveerde Kronkel (toen nog zonder toog). 'Welle(n) de Slumme(n)' beslisten om met zelfgemaakte scripts op ludieke wijze een boodschap te brengen aan het publiek van Vissenaken met een 'avondvullend programma', een term die ons altijd zal blijven achtervolgen.

Vermits het nieuwe millennium voor de deur stond, kozen we dit als eerste onderwerp. Vroeg in het jaar 1999 werd gestart met het script van 'Hinke Pinke Nonnen Schminken'. Pater Jan had nog ergens iets liggen van een schoolfeest… en hier zijn we beginnen aan herwerken, herdenken. Het bleek al snel dat we ook het volwassenen- en het jeugdkoor konden inschakelen. Het werd een massaspektakel met meer mensen op het podium dan dat er in de pas gerenoveerde Kronkel plaats nemen. De opvoeringen gingen door in januari 2000 en het werd een groot succes.

Iedereen vond dat we het in 2001 nog eens moesten overdoen, en hoewel we er heel moe van waren, moesten we meteen al beginnen denken aan het script voor een volgende voorstelling… Een onderwerp hadden we heel snel gevonden: de Rooms-Groene regering Dehaene beleefde moeilijke tijden en de naam van vetsmelter Verkest werd heel populair in België. De titel voor het nieuwe stuk volgde meteen: 'Boer Verkest verandert van vest', maar het opbouwen van het script viel erg tegen. De repetities begonnen in oktober 2000 zonder een afgewerkt script… maar op de groet na – die we tijdens de eerste voorstelling 'repeteerden' – raakte alles tijdig klaar en het werd weer een succes.

Met 'De Slumme(n)' begonnen we echter in te zien dat we niet elk jaar iets 'van eigen hand' konden brengen. De vier volgende jaren zijn we doorgegaan met bestaande scripts: 'De Desperado's van Vredendael', 'Het Bobolavirus', 'Zwijg Kleine!' en 'Poging tot Moord'. Er werd voor voldoende afwisseling van genres gezorgd, 'De Slumme(n)' werden meer bekend en ondertussen speelden we al zes uitverkochte voorstellingen per seizoen: de grootste activiteit in de Kronkel (toen al met toog).

'De zelfgemaakte scripts' bleven echter 'knagen' en begin 2005 hadden we het geluk om Henri Laurent en Rudy Geerkens tegen het lijf te lopen. Met hun herwerking van het boek 'De Rode Prinses' van Paul Biegel zaten we weer pal in de roos wat betreft onze originele missie: met zelfgemaakte scripts op ludieke wijze een boodschap brengen aan het publiek van Vissenaken!

Mark Eyers

 

 

domeinnaam domein
Submit Site - Website Promotion
Website Promotion - Submit Your Site to 100+ Search Engines!